Julkisten hankintojen oppeja Euroopasta
Juristi Jussi Ratsula ja kilpailuttamiskonsultti Satu Salminen valmistuivat Public Procurement Excellence 2022 -ohjelmasta, joka on Euroopan komission vuonna 2018 käynnistämä ja rahoittama koulutusohjelma. Ohjelman tarkoituksena on edistää julkisten hankintojen ammattilaisten erityisosaamista ja luoda osallistujien välille kestävä alumniverkosto.
Toteutuksesta vastasivat Itävallan yhteishankintayksikkö (Austrian Federal Procurement Agency, BBG) ja Wienin kauppakorkeakoulu (WU), jotka ovat järjestäneet vuonna 2022 alkaneen ohjelman lisäksi jo kaksi aikaisempaa koulutusohjelmakierrosta. Niihin on osallistunut yhteensä jo yli 90 julkisten hankintojen ammattilaista yli 20:stä Euroopan maasta.
Hanselin johtava konsultti Annika Hämäläinen osallistui ohjelman aikaisemmalle kierrokselle ja oli mukana maaliskuussa pidetyssä vuoden 2022 koulutusohjelman päätöskonferenssissa, johon oli kutsuttu mukaan myös edellisten vuosien alumnit. Päätöskonferenssin paneelikeskustelun puhujana oli Hanselin toimitusjohtaja Anssi Pihkala. Keskustelua käytiin yhteishankintayksiköiden organisaatiorakenteiden kehityspoluista sekä innovatiivisten ja kestävien julkisten hankintojen merkityksestä.
Vastuullisuus ja innovaatioiden edistäminen koulutuksen ytimenä
Public Procurement Excellence -ohjelman tehtävänä on vahvistaa julkisten hankintojen erityisosaamista. Osallistujat saavat käyttöönsä kattavan työkalupakin, joka sisältää parhaiden käytäntöjen työkaluja, malleja ja menetelmiä, joiden avulla osallistujat voivat parantaa ja varmistaa muun muassa avoimet ja sääntöjenmukaiset prosessit sekä kilpailukykyiset ja esteettömät markkinat, jotka edistävät pk-yritysten pääsyä markkinoille keskitettyjen julkisten hankintojen pariin. Ohjelman kantavina teemoina ovat ympäristöystävällisten hankintojen toteuttaminen ja innovaatioiden edistäminen – linjassa julkisia hankintoja koskevien Euroopan komission suositusten kanssa.
Osallistujat hyötyvät Euroopan komission ja Itävallan yhteishankintayksikön julkisten hankintojen alan pitkäaikaisesta markkinatuntemuksesta, jota täydennettiin Wienin kauppakorkeakoulun toimesta uusimmalla akateemisella tietämyksellä. Koulutusohjelma alkoi kahden viikon intensiivijaksolla Wienissä syyskuussa 2022 ja päättyi viikon intensiivijaksoon Wienissä maaliskuussa 2023. Viidentoista opintopisteen ohjelmakokonaisuus sisälsi intensiivijaksojen lisäksi etäluentoja, verkko-opintojen suorittamista sekä opinnäytetyön tekemisen.
Lue myös: Vaihtelu virkistää töissäkin
Sinua voi myös kiinnostaa
Aktiivista kansainvälistä vastuullisuusyhteistyötä
Pohjoismainen hankintayksiköiden vastuullisuusyhteistyö on jälleen voimissaan koronaepidemian aiheuttaman pienen notkahduksen jälkeen.
KEINO-akatemioissa keskityttiin hankintaosaamisen kehittämiseen
KEINOn hankintojen vaikuttavuuden johtamisen kehitysohjelma, eli KEINO-akatemia, oli vuonna 2023 suunnattu hyvinvointialueille.
Turvallisuuden ja varautumisen merkitys korostui
Tekoäly – yksi sana, joka herätti paljon keskustelua turvallisuusalalla tänä vuonna.